Kérdezz-felelek: Iskolaérettség 2. rész

Kérdezz-felelek rovatunk „Iskolaérettség” témájának utolsó cikkéhez érkeztünk. Ezúttal is Kovács Kitti gyógypedagógus kolléganőnk segíti válaszaival a szülőket.

A kislányom nem igazán szeret labdázni, kerüli a labdás játékokat, ügyetlen benne, az óvónénik említették, hogy ez problémát okozhat, fejlesztést igényel. Az iskolában milyen problémát okozhat ez?

A labdázáshoz jó szem-kéz koordinációs képesség szükséges, jó finommotorika, megfelelő szemmozgások, a labda követése, közelítő-távolító szemmozgás, melyek az iskolában nagyon fontosak, mikor a tanárnéni jobbra-balra sétál a szemünk előtt, közben beszél, illetve a tábláról másoláskor egyszer távolra majd közelre nézünk a füzetünkre, és természetesen az olvasás-írás esetén a sorok követése, sorközben maradás, ceruzafogás. Mindenképpen érdemes fejlesztő szakemberhez fordulni.

A gyermekem elég ügyetlen a nagymozgásokban, az ugrásokban, kerüli ezeket a játékokat, a játszótéren csak a homokozóban szokott leginkább játszani. Aggódom, hogy ha nem gyakorolja, lesz-e később ebből problémája?

A nagymozgások fejlődése fontos a megfelelő egyensúly kialakulásához, primitív reflexek integrálódásához, a fej, végtagok külön mozgatásához. Ebben az esetben a gyermek nem csak a kezével ír, hanem közben mozgatja lábait, nyelvét, mely fárasztja az idegrendszerét, figyelme gyengül. Ha a nagymozgások nem megfelelőek, az a finommozgásokra is hatással van, valamint összefüggésben van így a figyelem fejlődésével. Szenzoros integrációs terápiát javaslok.

A gyermekem most kezdte az első osztályt, de a ceruzafogása helytelen. A tanítónővel már az első héten összeveszett emiatt. Hogyan segíthetnék rajta?

A megfelelő ceruzafogáshoz, illetve grafomotorikához az ujjak mozgékonyságát, ügyességét, csukló mozgását kell fejleszteni. Ezt gyurmázással, festéssel, gyöngyfűzéssel, papírtépéssel, papírgalacsin gyűréssel, homokozással, gombolással, kéz szappanozásával, puzzle-lel, legózással tudjuk segíteni. Valamint vannak olyan ceruzára húzható, ceruzafogó eszközök, amelyek segítik a helyes ceruzafogás kialakulását.

Mozgásfejlesztő terápiához speciális eszközeink közül, itt válogathatsz

 

Facebook
Pinterest

Olvass tovább!

Kosár

Vélemény, hozzászólás?