Élménymászás: mászni élmény! Terápia falmászással

Ha valakit leültetünk egy mászófallal szemben, arra kérve, hogy semmi mást ne csináljon, csak nézze ahogyan mások másznak, akkor nagyon nehezet kérünk ettől a személytől.

A mászás ugyanis egy olyan ösztönös mozgásforma, mely alapvető késztetést kelt az emberben. Már az első perctől kezdve képes sikerélményt nyújtani, élvezetes, vonzereje pedig nem utolsó sorban vagányságában rejlik. Mindezek az előnyök nagyban hozzájárulnak a falmászás, mint terápiás eszköz sikerességéhez.

A Terápiás Élménymászás során 2016 óta foglalkozunk gyerekekkel. Heti rendszerességű, kis létszámú csoportjaink élményterápiás szemléletűek, azaz a foglalkozások alatt olyan kihívást jelentő helyzeteket igyekszünk teremteni, melyek nagyfokú mentális és érzelmi bevonódást váltanak ki a gyerekekből. A mászás megfelelő eszköz ehhez, hiszen az érzékelt veszély sokszor magasnak tűnhet (“De hiszen nekem tériszonyom van!”, “Biztos, hogy olyan magasról le fogok esni!” “Egy pillanatra sem engedhetem el a falat!”), így könnyen kimozdít a komfortzónából.  A biztonsági előírások betartása mellett azonban valós veszély nincsen. A megélt intenzív élmények és érzések tudatosítása révén és a visszajelzések által szűrjük le és ültetjük át a tapasztalatokat az élet más területeire. Előfordulhat például, hogy egy gyermek sohasem hajlandó egy pontnál magasabbra mászni a falon, mindig a megszokott utat mássza, holott a képességei adottak az út megmászásához. Fontos megértenünk, hogy mi állhat ennek hátterében. Lehetséges, hogy kiszolgáltatottnak érzi magát, lehet, hogy nem tud megbízni a biztosító személyben, lehetséges, hogy a kudarctól fél, stb. Amikor sikerül közösen kideríteni ennek okát és a gyermek megtapasztalja saját kompetenciáját és a sikerességét, a kapott lendület és pozitív megerősítés az egész személyiségére kihathat.

Az Élménymászás során, mint pszichológusok és egyben tapasztalt mászók, elsősorban a falmászás és a csoportban szerzett élmények önismereti és személyiségfejlesztő hatásait aknázzuk ki. Csoportjaink során lehetőség nyílik a társas nehézségekkel (beilleszkedés, magatartás problémák) küzdő gyerekek megsegítésére, szociális eszköztáruk bővítésére. A kis csoportos foglalkozás és a mászás felszabadító és sikerélményekben gazdag mivolta segítség a szorongással, önbizalomhiánnyal küzdő gyerekek számára. A mászás mindezek mellett nagyban fejleszti a koncentrációs képességet, a problémamegoldást és elősegíti a kreatív megoldások kidolgozását. A gyerekek a későbbiekben elsajátítják egymás biztosításának technikáját, ezáltal növelve a felelősségvállalást és az egymás iránti bizalmat.

Az alkalmak előrehaladtával az egyéni fejlődési utak mellett egyre inkább érezhető a csoportok közösséggé alakulása. A gyerekek egyre több kihívást oldanak meg közösen, számon tartják, biztatják egymást és megtapasztalhatják, milyen egy biztonságot nyújtó, megtartó közösség tagja lenni. Megtanulják kicsiben betartani az alapvető együttéléshez és fejlődéshez szükséges szabályokat, miközben önismeretük és mászótudások egyre erősödik.

Szabó Zsuzsa

sportpszichológus

Boda Lídia
pszichológus

További információk az Élménymászásról:

www.elmenymaszas.hu

 

Facebook
Pinterest

Olvass tovább!

Kosár

Vélemény, hozzászólás?