A videojátékok fejlesztő hatásai

„Ha ennyit videojátékozol, belőled soha nem lesz semmi!”

Hányszor, de hányszor hangzott el ez a mondat gyermekkoromban. Egy olyan világban, amikor a videojáték még csak a kiváltságosok luxus szórakozása volt.
Az azóta eltelt évtizedek alatt a videojáték a popkultúra részévé vált, bevételeiben túlszárnyalja a mozit és kialakultak az e-sportok is, ahol akár milliókat is kereshetnek azok, akik professzionális szinten játszanak bizonyos játékokkal.

A cikk nyitómondata azonban mindezek ellenére ma is sokszor elhangzik az otthonokban, sőt sokan az ördög cimborájaként kezelik a videojátékokat, pedig azok mértékletes használata fejlesztő hatással lehet bizonyos képességeinkre is.

A videojáték amellett, hogy a testi és lelki fejlődést is pozitívan befolyásolja, olyan szabadidős tevékenység, amely az élet minden területére kihat. Képes hatékonyabbá tenni, illetve a hangulatunkat is jelentős mértékben javíthatja. Mindezeket ma már tudományos kutatások alapján leszűrt tények is alátámasztják.

A mai világban a legtöbbször pellengérre állított lövöldözős, egy vagy többszereplős játékok (pl.: ilyen a jelenleg a világ egyik legnépszerűbb játéka, a Fortnite is), melyekben egyszerre több dologra kell figyelni, koncentrálni, mozogni és információkat észben tartani, sok esetben pillanatok alatt döntést hozni, bizonyítottan kihathatnak képességeinkre. A bostoni tudósok által vezetett kutatások alapján az ilyen játékokkal rendszeresen játszó gyerekek a hasonló korú, de a számítógépes játékokra egyáltalán nem fogékony társaikkal szemben egyértelműen jobban teljesítettek olyan tesztek alatt, amik olyan gondolkodási tevékenységekre irányultak, mint például az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok. Ide tartozik a tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás és az önismeret.

Ugyanez a tudós csoport számtalan területet vizsgálva hasonló következtetésre jutott más, a hétköznapi életben használatos készség és képesség fejlődésében is.

Ma már bizonyított, hogy a videojátékok fejleszthetik és finomhangolhatják koordinációs készségünket, és egyértelműen javíthatják reflexeinket is. A kutatásban résztvevő játékosok sokkal gyorsabban reagáltak a hirtelen hatásokra, mint nem játszó kortársaik. Az is kiderült, hogy az intenzívebb játékosoknak javult az aktív figyelme és koncentrációs képessége is. A megfigyelt videojátékosok nagy része sokkal könnyebben volt képes elmerülni a kiosztott feladatokban és az esetek többségében szó szerint, játszi könnyedséggel volt képes kizárni a külső zavaró tényezőket is.

A kooperatív játékok szerelmesei között nőtt a csapatmunkára való készség. A játékos gyerekek pillanatok alatt egy nyelvet beszéltek, hamarabb osztották ki egymás közt a feladatokat és sokkal koordináltabban, hatékonyabban, és ezáltal gyorsabban oldották meg a rájuk háruló kihívásokat.

Mindezek mellett érdekes az is, hogy számítógépes játékokkal jelentős eredményeket tudtak elérni a diszlexia kezelésében is mely bizonyos esetekben a vizuális figyelem problémájából ered. Kutatások egyértelműen bizonyították, hogy akár már napi pár órás játék, minimum olyan vagy hatékonyabb eredményeket produkált, mint az e célból orvosilag összeállított tréningek!

„A videojátékok gyermekeknek valók!” – Ezzel a kijelentéssel is gyakran találkoznak azok, akik idősebb korukban sem tették le a kontrollert. Peter Gray kutató szerint a számítógépes játékok az idősebbekre is jótékony hatással vannak.  Az öregséggel összefüggésbe hozható mentális hanyatlás visszafordításában ugyanis jelentős szerep juthat a számítógépes játékoknak. A figyelem, az emlékezet és az érvelés képessége mind-mind bizonyítottan fejleszthető a videojátékokkal, de ami talán még ennél is fontosabb, hogy a videojátékok az idősebb játékosok közérzetére és ezáltal az életminőségére is pozitív hatással vannak.

Mindezek tükrében bátran kijelenthetjük, hogy videojátékokkal játszani nemcsak szórakoztató, de hasznos is. A kérdés csak az, hogy ezt a hobbit tudjuk-e mértékletesen űzni. Ha igen, akkor akár ennek (is) köszönhetően boldogabb és aktívabb életet élhetünk!

A cikkhez Peter Gray, a Boston College kutató professzorának írását használtam fel: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/freedom-learn/201502/cognitive-benefits-playing-video-games

Fejlesztő társasjátékokat itt találhatsz nálunk.

Facebook
Pinterest

Olvass tovább!

Kosár

Vélemény, hozzászólás?