10 egyensúlyt fejlesztő játékötlet! Hintára fel!

Miért? Mert fejlődik az egyensúlyérzékünk, mely születésünktől kezdve szoros összefüggésben van a mozgás, a beszéd és a kognitív fejlődésünkkel.

Amikor végigsétálunk egy padon a vesztibuláris idegrendszerünk érzékeli a fej és a test elmozdulását, gyorsaságát, a mélységet, beállítja az izomtónust, a szemmozgató izmokat és ennek segítségével vagyunk képesek egyensúlyozni.

A gyerekek többsége ösztönösen is érzi, hogy szükségük van ezekre az ingerekre, például szeretik, ha hintáztatják őket, plédben ringatják, becsavarják, mint egy palacsintát, szeretnek apa nyakában magasan utazni, fejjel lefele lógni, mint a denevér.

Azonban, ha nem megfelelően fejlődik az hatással lehet a testtartásunkra, szem- kéz koordinációra, térbeli tájékozódásra, melynek következtében problémák jelentkezhetnek a figyelem, mozgás és a beszéd területén, az iskolában az írás, olvasás területén. Előfordulhat, hogy túlzottan keresik vagy éppenhogy kerülik ezeket az ingereket, ugyanakkor ez is jelzésértékű számunkra, ilyenkor érdemes szakember véleményét kérni. (lásd lent: Ki segíthet?)

Íme néhány ötlet, hogyan tudjuk segíteni az egyensúly és koordináció fejlődését, akár otthon is!

  1. Kötélen, vonalon járás klasszikus játék, lehetünk kötéltáncosok, mehetünk előre és hátrafelé vagy oldalra lépegetve, keresztlépéssel, magas térdemeléssel, kifordított lábfejjel. Ügyesebbek bekötött szemmel is mehetnek, vagy babzsákkal a fejükön.
  2. Kavicsokon lépegetés, eljátszhatjuk, hogy a mocsár felett sétálunk, vagy szigetről szigetre lépegetünk, nem szabad a kavicsról lelépni. Használhatunk ehhez lefelé fordított vödröket is.
  3. Korongon, billenőlapon egyensúlyozás, nehezítésként számolhat közben, vagy foghatja az egyik kedvenc plüss állatát vagy tapsolással is összeköthetjük, miközben mondókázik, így már nem is olyan könnyű, igaz?
  4. Otthon plédben hintáztatást is nagyon szeretik a gyerekek, ha közben együtt mondókáztok, jó családi program lesz belőle!
  5. Plédet földre fektetitek, gyerkőc ráül az egyik végébe, megfogjuk a másik végét, és húzzúk a lakásban, amerre bírjuk, közben neki egyensúlyoznia kell.
  6. Plédbe csavarás, majd gyorsan kigurítás, közben énekelhetünk is, “tekeredik a kígyó, rétes akar lenni…”
  7. Trambulinon ugrálás nem csupán az egyensúlyt, hanem a mozgáskoordinációt is fejleszti
  8. Gördeszkán ülve, sarokülésben, térdelve (eleinte lehet hason fekve is) kötelet fog és ő húzza magát, vagy kezét fogva húzhatjuk, tolhatjuk
  9. Nagy fitball labdán hintázás, fekve vagy akár ülve is. Játszátok el, hogy a hajó jobbra- balra, előre- hátra, fel-le himbálózik a víz hullámain.
  10. Bukfencezés is fejleszti az egyensúlyt, nem mellesleg szuper játék, otthon akár a kanapén is kivitelezhető, vagy hátrabukfencezést próbáljátok ki anya öléből!

Egyensúlyérzéket fejlesztő játékainkat itt találod

Jó játékot! 🙂

 

Facebook
Pinterest

Olvass tovább!

Kosár

Vélemény, hozzászólás?